At have de rette vinglas er den stor del af det at få en god oplevelse med sin vin. Du kan sagtens drikke vin af et almindeligt glas. Det er bare ikke den samme oplevelse. Et vinglas er vigtigt både for at få hele smags- og duftoplevelsen, men også for det æstetiske og dermed få en helhedsoplevelse. Men det kan kan være rigtigt svært at finde frem til det helt rigtige vinglas.

Hvordan ser et vinglas ud?

De fleste har et billede af, hvordan et vinglas skal se ud. Men der er alligevel forskel på vinglas.

Der er selvfølgelig en række parametre et glas skal opfylde for at det kan betegnes som et vinglas. Først og fremmest skal glasset have en stilk, som du kan holde om, og som giver glasset elegance. Derefter skal det i en eller anden udstrækning være formet lidt som en tulipan, altså så det går lidt ind foroven. Dette er for at få smagsstoffer koncentreret i toppen af glasset.

Riedel glas

Riedel glas er en anerkendt glasproducent med base i Küfsten i Østrig. Det er verdens ældste familieejet producent af krystalglas. Riedel er primært kendt for at producere glas, der skal forstærke smagsoplevelsen, når der nydes vin. Alle Riedel glas er lavet i det fineste krystal, og der findes Riedel glas til enhver lejlighed. Lige fra glas til drinks til glas lavet specifikt til en speciel drue. Desuden har Riedel et stort udvalg af karafler.

Hvordan vælger du det rette vinglas?

Vinglas har en række funktioner, der skal gøre oplevelsen med vin større. Vin skal nemlig ses, duftes og selvfølgelig smages. Derfor er det første og fremmest vigtigt, at man kan se vinen klart og tydeligt gennem vinglasset. Der må ikke være forstyrrelser i selve glasset. Dernæst er det vigtigt, at man kan bruge næsen til at få duftoplevelsen af vinen. Næsen er langt mere fintfølende end smagsløgene og du kan få en langt bedre oplevelse via næsen. Derfor skal der være en stor overflade på vinglasset, så vinen kan frigive aromaer. Dog er det mindst lige så vigtigt, at vinglasset snævre ind foroven, så de fritgivende aromaer ikke forsvinder ud af glasset. Og formen på vinglasset er vigtig. Et tulipanformet vinglas giver mulighed for at vinen kan slynges rundt i glasset, og der dermed kan frigives endnu flere aromaer.

Tyndt glas

Det lyder måske lidt mærkeligt, men det er også vigtigt at vinglasset er tyndt. Dette sikrer den perfekte overgang fra glasset til munden. Plus det er vigtigt at glasset skal have en stilk. Dermed undgår man at sætte fingeraftryk på glasset og dermed forstyrre den æstetiske helhedsoplevelse af vinen.