Vidste du at langt de fleste is producenter har droppet at anvende ægte vanilje i deres is. Selv Hansen Is meldte for få år siden ud, at de pga. de høje vaniljepriser var nødsaget til at gå over til at anvende kunstig vanilje i deres is. Så hvis du gerne vil have en lækker vaniljeis med ægte vanilje er du nødt til at lave den selv – men så smager den til gengæld også langt bedre.

Du kan købe de lækreste vaniljestænger hos vaniljen.dk.

 

Det skal du bruge til din is

1 vaniljestang

4-5 dl piskefløde

2½ dl sødmælk

6 æggeblommer

125 g sukker (gerne rørsukker)

100 gram hakket chokolade.

Fremgangsmåde

Step 1

Stil beholderen i maskinen i køleskabet dagen før du laver isen. Næste dag hældes fløden og mælken i en mellemstor gryde og derefter halvdelen af ​​sukkeret. Skær vaniljestangen i skiver på langs med en skarp kniv, og skrab så mange af de små sorte frø ud som muligt i den cremede blanding. Skær bælgene i tredjedele og læg dem i gryden.

 

Step 2

Varm fløde og mælk op ved svag varme, rør af og til, indtil det næsten koger – du vil se nogle luftbobler rundt om kanterne. Fjern fra varmen og lad stå i 30 minutter, så krydderurterne kan trække.

 

Step 3

Læg æggeblommerne i en skål med det resterende sukker og pisk med en elektrisk håndmikser, cirka 2 minutter, indtil blandingen tykner, lysner i farven og bliver til tykke tråde, når du løfter piskeriset. Brug et målebæger til at tage ca. 125 ml/4 fl oz af flødeblandingen ud, og pisk derefter æggeblommerne, så de løsner sig. Varm fløden op til den lige koger, tag den af ​​varmen og pisk æggeblommeblandingen i.

 

Step 4

Sæt gryden tilbage på lav varme og kog med en træske non-stop i 8-10 minutter, indtil cremen er tyk nok til at dække bagsiden af ​​skeen. Sørg for, at det ikke koger – når du ser nogen bobler dukke op til overfladen, skal den være tyk nok, og tag så gryden af ​​varmen, så blandingen ikke sætter sig.

 

Step 5

Hæld flødeskummet i en varmefast skål og afkøl i en stor skål en tredjedel fuld af isvand (det tager cirka 20 minutter). Rør af og til for at forhindre skorpedannelse. Sæt en skål med flødeskum på køl i 3-4 timer, gerne natten over, så det bliver meget koldt.

 

Step 6

Start ismaskinen, fjern vaniljestangsflagerne, tilsæt den hakkede chokolade, hæld derefter langsomt den kolde vaniljecreme i og lad det trække i 10-30 minutter (afhængigt af din maskine). Når det stopper, er det sandsynligvis for blødt til at spise, så læg det i en plastikbeholder, dæk til med plastfolie, dæk derefter til og frys i mindst 3 timer. (Den holder sig i 3 måneder i køleskabet, men tag den ikke ud for at genfryse.) Tag den ud af fryseren 15 minutter før servering.

 

Step 7

Håndlavet: I trin 1 opvarmes mælk, vanilje og halvdelen af ​​sukkeret uden fløde (cremen tykner lidt). I begyndelsen af ​​trin 6 piskes fløden, indtil den er let og luftig, ikke for stiv, og fold den derefter i den kolde creme. Frys i 3-4 timer under omrøring hver time, indtil de er næsten frosne, og frys derefter som ovenfor.